Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu: Prof. Dr. Barış Salihoğlu Açıkladı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Salihoğlu, özellikle Karadeniz’den gelen suyun düşük seviyede seyretmesi sonucunda Marmara Denizi’nin üst suyunda değişim yaşandığını ve bu durumun müsilaj oluşumunu tetiklediğini belirtti.
Marmara’daki temel sorunun kirlilik ve oksijen azlığı olduğunu vurgulayan Salihoğlu, kirlilik girdilerinin hala yüksek seviyelerde devam ettiğini ve bu nedenle müsilajın ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Kış döneminde olunmasına rağmen yağışların az olması durumunu da vurgulayan Salihoğlu, bu durumun müsilajın yüzeye çıkmasını artırdığını söyledi.
Kuraklık ve iklim değişikliğinin, Marmara Denizi’ndeki su değişimini de ciddi şekilde etkilediğini belirten Salihoğlu, atık su deşarjlarının arıtılması gerekliliğine de dikkat çekti. Salihoğlu, Susurluk Havzası’ndan Marmara Denizi’ne yayılan kirliliğin azaltılması için nehirlerin doğal ekosistemine dönüştürülmesi gerektiğini ve atık suların ileri biyolojik arıtmadan geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Salihoğlu, tüm bu adımların atılması durumunda daha temiz, müsilajsız ve oksijen seviyesi yüksek bir Marmara Denizi’nin oluşabileceğini ifade ederek, iklim değişikliği ve diğer çevresel baskıların azaltılması gerektiğini vurguladı.
Marmara Denizi’nde yaşanan bu çevresel sorunların çözümü için acil ve etkili adımlar atılması gerektiği belirtilirken, bu konuda herkesin duyarlı olması ve gereken önlemleri alması gerektiği ifade edildi.
(ANADOLU AJANSI)